MIJN VERHAAL

Mijn verhaal


In april 2022 sprong ik op de bres voor de toekomstige keuzevrijheid van de zwangere en haar partner. In april 2023 werk ik 25 jaar als verloskundige in een groot geworden groepspraktijk in Roden, een mooi moment om me weer meer gaan richten op één op één begeleiding. Ik wil zo graag ook bij de bevallingen zijn van de vrouwen met wie ik een klik heb en dat geldt ook vaak andersom. Vanaf nu ben ik weer verloskundige in verbinding met de ander, zonder mezelf te verliezen.

En wie bén ik dan?



Moeder | Verloskundige | Coach



Moeder

Ik ben in 1969 thuis geboren als oudste van twee. En ik heb nog een geadopteerde broer. 
Toen ik zelf zwanger was van onze oudste en mijn moeder vroeg hoe lang ze geperst had, zei ze: “Nou, dat weet ik niet meer kind, twee keer ofzo…”Wat heel knap zou zijn voor een eerste kind. Maar ze was twintig toen ik kwam. En het is bekend dat jonge vrouwen makkelijker baren, dus het zou best kunnen. 
Ik was zelf wat minder snel met bevallen. Onze oudste zoon uit 1997; Na een lange nacht met weeën, moest ik nog ruim 1½ uur persen voordat deze achtponder thuis het levenslicht zag. Onze tweede zoon kwam vier jaar later, toen ik eindelijk collega’s had binnen de groeiende verloskundigenpraktijk in Roden, zodat ik verlof kon nemen. Na, meer dan 24 uur gebroken vliezen werd ik ingeleid en ook weer een uur persen, werd ik moeder van weer een gezonde zoon van acht pond. Onze jongste achtponder is een dochter van 2003 en dat was wat betreft de bevalling een makkie (drie keer is scheepsrecht), maar de zwangerschap vond ik minder makkelijk. Ik was dan ook al wat ouder en zoals ik zelf altijd voor de grap zeg, de derde is misschien wel om het af te leren. 

Onze vierde kind en uiteindelijk oudste (pleeg)dochter kwam in 2013 in ons gezin. Ze was toen al een echte puber dus met haar heb ik kunnen oefenen voordat mijn eigen geboren kinderen die indrukwekkende fase doormaakten. Op dit moment wonen ze zo goed als allemaal op zichzelf, studeren en werken ze en zijn ze gelukkig ondanks het feit dat ze hun vader in 2020 hebben verloren. Ik ben trots op wie ze zijn en ik gun iedereen zulke lieve en leuke kinderen als ik heb.
 

 Verloskundige

Verloskundige zijn, betekent voor mij begeleiden vanuit het vertrouwen dat lichaam en geest (emoties) een eenheid zijn. Dat ik erbij mag zijn als een zwangere vrouw op allerlei fronten een transformatie doormaakt tijdens de zwangerschap en de bevalling, op weg naar het moederschap. Tevens gun ik een baby een zachte landing op aarde. 

Nadat ik jarenlang in een groeiende verloskundige praktijk heb gewerkt, ben ik steeds meer gaan inzien dat er als vroedvrouw veel meer te doen is dan alleen de verloskundige controles te verrichten en bevallingen begeleiden. Ik wil je als zwangere vrouw graag ondersteunen in het luisteren naar je veranderende lichaam, het vinden van je innerlijke kompas en je kracht. Afstemmend op jouw communicatievoorkeuren kan ik je liefdevol begeleiden in het realiseren van jouw specifieke wensen rond de bevalling, samen met je partner. Hierin neem ik altijd wel mijn nuchtere (Groningse) logica en humor mee. En niet om het één of ander, maar in 2013 ben ik uitgeroepen tot verloskundige van het jaar! 

Een groot voordeel van caseload werken, is dat ik in het geval van een medische indicatie met je mee kan gaan naar het ziekenhuis. Gebeurt dat tijdens de bevalling, dan blijf ik “gewoon” bij je zolang jullie dat willen om te ondersteunen. Heb je voor de bevalling al een medische indicatie of advies om klinisch te bevallen, dan zou je me kunnen inhuren als doula. Ik zal dan bij jullie zijn als een soort wijze vrouw om jullie te ondersteunen. De medische leiding blijft in handen van de klinische verloskundige of gynaecoloog. Dus we maken dan goede afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit doula-schap is wel wat anders dan van een echte doula (het is dan ook een ander tarief, zie kosten). Ik vind het vooral belangrijk om je door de pijn heen te loodsen. Van tevoren zullen we de wederzijdse verwachtingen uitspreken en noteren als onderdeel van de afspraken.

Heb je een zorgvraag die buiten de lokale of landelijke richtlijnen valt, daar kunnen we het zeker over hebben. Zie mijn samenwerkingen.

Coach

Naast verloskundige ben ik sinds 2009 ook een gecertificeerd coach. 

Ieder mens heeft verwachtingen. De meeste vrouwen verwachten en hopen op een autonome en gezonde bevalling. Waarin het proces goed verloopt, ze gehoord en gezien worden en natuurlijk een gezond kind krijgen. Bevallen en het krijgen van een kind zijn zulke wezenlijke dingen in het leven van een mens, dat het vaak gaat om meer dan slechts verwachtingen, het is een levensbehoefte. Een mooie, prettige herinnering aan je bevalling, draag je je leven lang op een positieve manier met je mee. Het geeft zelfvertrouwen en rust. Omgekeerd zorgt een traumatische bevalling voor onrust, angst en stress in het lichaam. Misschien heeft jouw bevalling een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van PTSS. Onderaan deze pagina kan je meer informatie vinden van de symptomen van PTSS.

Ik kan in een gesprek met jou vaststellen of je in aanmerking kunt komen voor EMDR. Dat is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken. (psychotrauma) 

Andere redenen om extra coaching te gaan doen zijn: heel erg bang of down zijn of bijvoorbeeld hulp bij rouw en verlies. Eigenlijk kan het om alles gaan, wat niet werkt in je leven. 

Omdat ik geen psycholoog ben, ben ik niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland. Derhalve wordt het ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je zou wel eventueel kunnen overleggen met de werkgever of zij / hij wat kan bijdragen in de kosten. Ook is het aftrekbaar van je inkomstenbelasting als zorgkosten. Reken op drie gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. Per sessie van 60 tot 90 minuten kost het 80 euro. Zie ook kosten.

PTSS

Dit staat voor Post Traumatisch Stress Syndroom. De herinnering zelf is dan gekoppeld aan negatieve gedachten en emoties. PTTS kenmerkt zich o.a. door de volgende symptomen: 

- Nu je weer zwanger bent, roept de gedachte aan een bevalling angst en onrust op 

- Je droomt over je bevalling en bent schrikachtiger dan normaal 

- Je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig, of onzeker 

- Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling 

- Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling 

- Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was en daar heb je nu nog last van. 




EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. 

Soms wordt de EVA methode toegepast als afsluiting van een EMDR traject, omdat EVA hierop een waardevolle aanvulling is. EMDR neemt de spanning bij de bestaande beelden weg en EVA installeert nieuwe, prettige beelden. EVA is ook een uitstekende manier om een eerdere bevalling te resetten als je nu meer dan 30 weken zwanger bent, of indien er om medische redenen geen EMDR mag worden toegepast. Het is een beproefde visualisatie methode om middels een gesprek over “hoe het had kunnen zijn” het bevallingsverhaal te ”veranderen”. Hierdoor komen het brein en de rest van je lichaam tot rust.) 

Omdat ik geen psycholoog ben, ben zij niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland. Derhalve wordt het ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je zou wel eventueel kunnen overleggen met de werkgever of zij / hij wat kan bijdragen in de kosten. Ook is het aftrekbaar van je inkomstenbelasting als zorgkosten. Meer informatie kan je vinden op de pagina kosten.

Share by: